Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ; OΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

"Έχουμε 110 ΧΥΤΑ στην Ελλάδα. Ούτε 10 δεν θα έπρεπε να είχαμε..."

ΜΑΤωσαν για τον ΧΥΤΑ

Ο 80χρονος με το γαλάζιο πουκάμισο κοιτάει τον αστυνομικό των ΜΑΤ στα μάτια και του σφίγγει το μπράτσο φωνάζοντας: «Ασε με να περάσω να τους σταματήσω! Εξι χρόνια τώρα θέλουν να βάλουν τα σκουπίδια στην αυλή μου». Σταγόνες από το στόμα του παππού γεμίζουν τη ζελατίνα από το κράνος του αστυνομικού. Λίγα λεπτά αργότερα, στο πρόσωπο του παππού κυλούσαν δάκρυα από τα χημικά.


Εμπόλεμη ζώνη έμοιαζε το Γραμματικό: τραυματισμοί, πυρκαγιές και συλλήψεις ακολούθησαν τη συμπλοκή των κατοίκων με τα ΜΑΤ Εμπόλεμη ζώνη έμοιαζε το Γραμματικό: τραυματισμοί, πυρκαγιές και συλλήψεις ακολούθησαν τη συμπλοκή των κατοίκων με τα ΜΑΤ



Σε άγρια συμπλοκή με τα ΜΑΤ εξελίχθηκε η χθεσινή διαμαρτυρία των κατοίκων του Γραμματικού εναντίον της δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην περιοχή τους. Τη συμπλοκή ακολούθησαν τραυματισμοί, πυρκαγιές και συλλήψεις. Προστέθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τα εναέρια μέσα, και το συνολικό «κάδρο» θύμιζε εμπόλεμη ζώνη. Στο έδαφος φωτιές, καπνοί και συμπλοκές, και στον ουρανό αεροπλάνα και ελικόπτερα που, ευτυχώς, ήταν κόκκινα και όχι χακί...

Και οι δύο πλευρές, πάντως, φαίνεται να το περίμεναν, αφού οι κάτοικοι είχαν από τις προηγούμενες μέρες σκάψει τάφρους και είχαν κατασκευάσει αναχώματα στον δρόμο που οδηγεί στον μελλοντικό ΧΥΤΑ, ώστε να αποκλείσουν την πρόσβαση στα μηχανήματα του εργολάβου. Οι δε αστυνομικοί βρίσκονταν εκεί από νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, τις φωτιές τις έβαλαν οι κάτοικοι. Σύμφωνα με τους κατοίκους και όπως φαίνεται από φωτογραφίες που έχει στη διάθεση της η «Ε», η πλειονότητα των εστιών δημιουργήθηκε από τη ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης στα ξερόχορτα.

Πιο... μετριοπαθής η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι μπορεί να έγιναν τρεις συλλήψεις υπόπτων για εμπρησμό, αλλά «η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τυχόν άλλων υπαιτίων».

Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο πρόεδρος της κοινότητας Γραμματικού Νίκος Κούκης, ο οποίος διακομίστηκε με χειροπέδες στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες πριν οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα. «Με κάνανε μαύρο στο ξύλο και με κατηγορούν κι από πάνω ότι αντιστάθηκα κατά της αρχής», είπε στην «Ε». «Ενας αστυνομικός έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό μου και πλάκωσε στις μπουνιές τον οδηγό. Μας επιτέθηκαν περισσότεροι από δέκα αστυνομικοί. Για να παραβιάσουν την αντίσταση του κόσμου, έριχναν δακρυγόνα στα ξερά χόρτα και πιάσαμε φωτιά. Με κρατούν παράνομα».

Η υπόθεση χωροθέτησης των ΧΥΤΑ δεν είναι καινούργια. Από το 2003 που κατατέθηκε η νομοθετική ρύθμιση, επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου, οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες και εκφράστηκαν με κάθε τρόπο. Η Νέα Δημοκρατία την είχε καταψηφίσει και μάλιστα οι βουλευτές της είχαν δηλώσει ότι θα την αποσύρουν όταν γίνουν κυβέρνηση. Επί του πρακτέου, την εφάρμοσαν κατά γράμμα.

«Εξι χρόνια τούς καλούμε να κάνουμε διάλογο και δεν μας ακούει κανείς. Θέλουμε ό,τι γίνει να είναι αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης και όχι πολιτικών επιλογών». Οπως είπε στην «Ε» ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής, η δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό είναι στάχτη στα μάτια και «καθρεφτάκι για ιθαγενείς» για τους κατοίκους και τους φορείς της Δυτικής Αττικής. «Και αύριο το πρωί ν' ανοίξει ο ΧΥΤΑ εδώ και στην Κερατέα, το 85% των σκουπιδιών θα εξακολουθεί να πηγαίνει στη Φυλή και τα Λιόσια. Ολ' αυτά γίνονται για να μη φωνάζουν οι από κει».

Για τεράστια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Γραμματικού, Θανάσης Παπαγεωργίου. «Για να αρπάξει ο πρωθυπουργός τις ψήφους της Δυτικής Αττικής υποσχέθηκε να φέρει τα σκουπίδια εδώ. Η απόφασή του να συνεχίσει τον νόμο της Β. Παπανδρέου εξυπηρετεί τα συμφέροντα και όχι το περιβάλλον. Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους και αν χρειαστεί, θα πεθάνουμε για τον τόπο μας».

Τον κίνδυνο να μολυνθούν τα νερά του Μαραθώνα επισήμανε ο αντιδήμαρχος της περιοχής Χρήστος Στάμος. «Ο Μαραθώνας θα πληγεί περισσότερο από το Γραμματικό. Θα έχουμε επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα, αφού ο ΧΥΤΑ που θέλουν να φτιάξουν δεν θα διαφέρει σε τίποτα από τον ΧΥΤΑ των Λιοσίων. Είδατε τι έχει γίνει εκεί».

Γέννημα θρέμμα του Γραμματικού η Δώρα Σιδέρη, έχει δέσει ένα μαντίλι στο πρόσωπο για να μην την πνίγει η κάπνα. «Θέλουν να πάρουν το κοινοτικό πακέτο για τους ΧΥΤΑ και θέλουν να φτιάξουν έναν σε μια περιοχή που παράγει μόνο 500 κιλά σκουπίδια και έχει 1.500 κατοίκους. Γιατί να λουστούμε τα σκουπίδια των άλλων; Εχουμε καταντήσει γραφικοί προσπαθώντας τόσα χρόνια να σώσουμε τον τόπο μας».

Οι περίπου 300 κάτοικοι που δημιούργησαν τα μπλόκα χθες το πρωί, άρχισαν να αραιώνουν προς το απόγευμα. Οι αστυνομικοί λιγόστεψαν κι αυτοί, αλλά διμοιρίες παρέμειναν ώστε οι μπουλντόζες να συνεχίσουν αύριο χωρίς «εκπλήξεις».

Το ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση του έργου από πλευράς εργολάβων είναι πολύ μεγάλο. Οχι για τα κονδύλια που προβλέπονται για τη δημιουργία του ΧΥΤΑ, αλλά για τα πολλαπλάσια που υπολογίζουν να εισπράξουν για την κατασκευή οδικού άξονα που θα οδηγεί εκεί. Αλλωστε, οι δρόμοι του Γραμματικού είναι πολύ μικροί...

Πηγή : enet.gr

«Χτύπαγαν παππούδες»


«Γιατί μας χτυπούν, είμαστε εγκληματίες;»
H κοινοτική σύμβουλος Γραμματικού, Κατερίνα Μέξη, γράφει για το πρωινό του τρόμου που θα μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη όλων των κατοίκων της κοινότητας

«Πρωινό Τρίτης και, όπως κάθε μέρα, ετοιμάζω τα παιδιά μου προκειμένου να φύγω για τη δουλειά. Χτυπάει μήνυμα στο κινητό μου και νιώθω ένα ρίγος να με διαπερνάει, καθώς οι πληροφορίες ότι οι εργολάβοι έρχονται στο Γραμματικό με συνοδεία αστυνομικών έχει φτάσει στα αυτιά μας.

«Τα ΜΑΤ στην πόρτα μας. Ολοι έξω να αντισταθούμε. Ο πρόεδρος Νίκος Κούκης», αναφέρει το μήνυμα και για λίγα δευτερόλεπτα παγώνω.

Αφήνω τα παιδιά και τρέχω. Γνωρίζω ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην καταστρέψουμε την πόλη μας. Τη Βόρεια Αττική, το Γραμματικό. Διότι όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, αυτό ακριβώς θα γίνει.

Το περιβάλλον μας θα καταστραφεί, η κληρονομιά των παιδιών μας δε θα υπάρχει σε λίγα χρόνια αφού ο σκουπιδότοπος που στοχεύουν να πετάξουν στο Γραμματικό θα ισοπεδώσει τα πάντα. Γη, αέρα, θάλασσα.

Αρχίζω να συνειδητοποιώ τι γίνεται, όταν πατάω το Μαύρο Βουνό. Τα ΜΑΤ έρχονται και οι διαθέσεις τους είναι εμφανώς άγριες από το πρώτο λεπτό. Είναι αποφασισμένοι να περάσουν ακόμη και από πάνω μας.

Δεν τους σταματάει τίποτα. Χτυπούν ανελέητα γέρους, γυναίκες, όλους. Τα δακρυγόνα πέφτουν βροχή και μας γονατίζουν. Μοιάζει απίστευτο, αλλά βλέπαμε τη χούντα να επιστρέφει μπροστά στα μάτια μας…

Όχι όμως, δε θα φύγουμε παρά τις προσπάθειές τους, θα μείνουμε μέχρι το τέλος. Για τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας, την πόλη μας.

Στα 32 μου χρόνια δε βίωσα το Πολυτεχνείο από κοντά. Το έμαθα από τις αφηγήσεις και τα ντοκιμαντέρ που προβάλλει ετησίως η τηλεόραση. Από το πρωί της Τρίτης νιώθω ότι βίωσα ίδια γεγονότα με εκείνα.

Με το ξύλο και τα δακρυγόνα, τα μέτωπα αρχίζουν και σπάνε. Παλεύουμε με την ψυχή μας αλλά μας χτυπούν αλύπητα.

Γιατί μας χτυπούν, είμαστε εγκληματίες;

Στο τέλος καταφέρνουν να περάσουν τα μηχανήματα. Τα βλέπω αλλά δεν μπορώ πλέον να κάνω τίποτα. Σκέφτομαι τα παιδιά μου. Τι φταίνε αυτά για την κατάντια της σημερινής κοινωνίας; Σε τι μέλλον μεγαλώνουν; Ποιοι προσπαθούν να μας διώξουν από το σπίτι μας, να καταστρέψουν το μόνο τόπο που γνωρίσαμε; Το μόνο αέρα που αναπνεύσαμε, τη μόνη θάλασσα που κολυμπήσαμε. Ποιοι;»


«Χτύπαγαν παππούδες στο ψαχνό»
Απίστευτο ντοκουμέντο από τον ξυλοδαρμό του 70χρονου Κωνσταντίνου Μίχα από τους άνδρες των ΜΑΤ

Αν υπήρχε μία αμφιβολία για τις… προθέσεις με τις οποίες ανέβηκαν τα ΜΑΤ στο Γραμματικό, το φωτογραφικό ντοκουμέντο που φιλοξενεί ο «ΔΗΜΟΤΗΣ» αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για τις εντολές που είχαν δεχτεί: «Χτυπάτε στο ψαχνό και μην λογαριάζετε κανέναν». Όπερ και εγένετο…

Οι «κρανιοφόροι» αστυνομικοί, όχι μόνο δε λογάριασαν φύλα και ηλικίες αλλά δε δίστασαν να επιτεθούν ακόμη και σε ηλικιωμένους ανθρώπους με απίστευτη βαρβαρότητα. Το θύμα της επίθεσης που βλέπετε στις φωτογραφίες, είναι ο 70χρονος Κωνσταντίνος Μίχας, παππούς δύο παιδιών, ο οποίος επιχείρησε να αναχαιτίσει τους «εισβολείς» κρατώ ντας ένα ξύλο στο χέρι.

Είναι, φυσικά, προφανές ότι οι εκπαιδευμένοι αστυνομικοί μπορούσαν να τον ακινητοποιήσουν με μία απλή κίνηση, χωρίς να καταφύγουν σε χρήση βίας. Κι όμως… Όχι μόνο δεν το έπραξαν, αλλά αντίθετα φρόντισαν να χτυπήσουν με απίστευτο μίσος τον ηλικιωμένο άνθρωπο στο κεφάλι. Παρατηρήστε το πρόσωπο του αστυνομικού που χτυπά με τον ασπίδα του στο μέτωπο τον άτυχο κ. Μίχα και θα καταλάβετε τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Τρίτης στο Γραμματικό.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Κωνσταντίνος Μίχας, δεν μπορούσε να συνέλθει από το σοκ της εμπειρίας που είχε ζήσει. «Μας χτυπούσαν στο ψαχνό, λες και ήμασταν ζώα και όχι άνθρωποι. Ούτε ηλικίες κοίταζαν, ούτε αν είχαν απέναντί τους γυναίκες και παιδιά.

Εμένα μου επιτέθηκαν τέσσερις και στη συνέχεια ήρθε και πέμπτος, ο οποίος με έριξε στο έδαφος χτυπώντας το κεφάλι μου με την ασπίδα και το γκλομπ», τόνισε στο «ΔΗΜΟΤΗ», ο κ. Μίχας, ο οποίος δεν ήταν φυσικά ο μόνος ηλικιωμένος που δέχτηκε τη μήνη των αστυνομικών. «Ήμασταν πολλοί. Πώς να αντέξουν τα χτυπήματα; Οι περισσότεροι έφυγαν. Άλλοι λιποθύμησαν από τα δακρυγόνα. Να ξέρουν, όμως, ότι είμαστε αποφασισμένοι να θυσιάσουμε ακόμη και τη ζωή μας για να προστατεύσουμε το χωριό που μεγαλώσαμε».

Πηγή : dhmoths.gr

To Γραμματικό «πνίγηκε» στο αίμα


Εισβολή με αίμα για το ΧΥΤΑ

«Είδαμε τη χούντα να επιστρέφει ξανά με τα ίδια μας τα μάτια!». Η κραυγή απόγνωσης των κατοίκων του Γραμματικού, μετά την αποτρόπαια «επίθεση» των ΜΑΤ το πρωί της Τρίτης, σοκάρει, περισσότερο ίσως και από το φωτογραφικό ντοκουμέντο που δημοσιεύει σήμερα ο «ΔΗΜΟΤΗΣ», για τη χειρότερη, ίσως, επίδειξη ισχύος – μέσω της χρήσης ωμής βίας – του ελληνικού κράτους απέναντι στους πολίτες της Ανατολικής Αττικής.




Ακόμη και σήμερα, λίγοι ίσως έχουν συνειδητοποιήσει ακριβώς τι συνέβη στο Γραμματικό πριν από μερικές δεκάδες ώρες. Τα τηλεοπτικά κανάλια – που καλώς ή κακώς έχουν φτάσει στο σημείο να διαμορφώνουν ακόμη και συνειδήσεις στη σύγχρονη Ελλάδα - φαίνεται ότι… άργησαν τα ξυπνήσουν και δε βρίσκονταν στο «Μαύρο Βουνό» τη στιγμή των επεισοδίων, και στα ρεπορτάζ τους υπήρχαν μόνο εικόνες από τα… μεθεόρτια που ακολούθησαν την «εισβολή» των αστυνομικών δυνάμεων. Κι όμως, στο Γραμματικό ζήσαμε έναν πραγματικό πόλεμο. Μία μάχη σώμα με σώμα ανάμεσα σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και να διαφυλάξουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν, και σε αστυνομικούς που ήταν αποφασισμένοι να εφαρμόσουν τις εντολές τους, ακόμη κι αν έπρεπε να «χτυπήσουν» στο ψαχνό.

Ο «ΔΗΜΟΤΗΣ» επέλεξε να αντιδράσει σήμερα συνειδητά στη δικτατορική επίδειξη δύναμης της ελληνικής κυβέρνησης στο Γραμματικό. Χωρίς μισόλογα, χωρίς περικοπές δημοσιεύει σήμερα με κάθε λεπτομέρεια, εικόνες που ντροπιάζουν την ανθρώπινη υπόσταση. Ταυτόχρονα ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους του Γραμματικού, κυκλοφορεί σήμερα με μοναδικό πολιτικό θέμα την «εισβολή» στην κοινότητά τους.

Απέναντι στις ασπίδες και τα δακρυγόνα των ΜΑΤ, ο «ΔΗΜΟΤΗΣ» επιχειρεί σήμερα να υψώσει τη δική του δημοσιογραφική ασπίδα προστασίας στους απεγνωσμένους κατοίκους του Γραμματικού. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει…



Φρίκη κι αποτροπιασμός Οι εντολές που είχαν πάρει οι άνδρες των ΜΑΤ σαφείς και ολοφάνερες: «μη σταματήσετε εάν δεν εγκατασταθούν τα μηχανήματα στο χώρο που θα γίνει ο ΧΥΤΑ.

Κάντε ό,τι χρειαστεί. Στην ανάγκη σπάστε στο ξύλο τους «παλικαράδες» προς παραδειγματισμό»! Δεν μπορεί να έγινε διαφορετικά! Είναι σίγουρο ότι, οι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ξεκάθαρα τις προθέσεις τους στα όργανα «κρούσης». Ήταν προφανές σε όσους παρακολουθούσαν ή συμμετείχαν στα επεισόδια! Οι κάτοικοι έστηναν συνεχώς μπλόκα, στα σημεία διέλευσης των εισβολέων. Τα ΜΑΤ εμφανίζο νταν, πλήρεις εξοπλισμού (γκλομπς, δακρυγόνα, μάσκες) και παραταγμένα κατά μήκος, έσπρωχαν τον κόσμο να φύγει από τη μέση, ελευθερώνοντας το δρόμο για τους εργολάβους. Όσοι από το πλήθος αντιστέκονταν, 3 – 4 ή και περισσότεροι αστυνομικοί στρέφονταν εναντίον τους, ασκώντας ωμή βία! Τα χτυπήματα ήταν μανιώδη, «τυφλά» και τόσο άγρια που τα πρόσωπα γέμιζαν αίματα και τα σώματα μώλωπες! Όσοι δε, έβλεπαν να πέφτει τόσο ξύλο κι ένιωθαν τον πόνο των χτυπημένων, αν και οργίζονταν περισσότερο, αισθάνονταν αδύναμοι ν’ αντιμετωπίσουν τους οπλισμένους άνδρες. Η βιαιοπραγία αποδεικνυόταν «θαυματουργή»… με μία μόνο διαφορά: εκείνες τις στιγμές, οι ασκούντες τη βία δε συνειδητοποιούν πόσο πολύ ηρωοποιούν εκείνους που κακοποιούν!

Δακρυγόνα…

Το ζήτημα για τους αστυνομικούς και τους αξιωματικούς που συντόνιζαν την επιχείρηση ήταν ότι, ο κόσμος επέμενε! Κι ακόμα κι αν χτυπούσαν μερικούς και με τον τρόπο αυτό, κατάφερναν να τους σταματήσουν, δεν ήταν δυνατό βεβαίως, ν’ αρχίσουν να βαράνε όλον αυτόν τον κόσμο! Όχι ότι, θα είχαν… ηθικούς ενδοιασμούς (κάτι που φάνηκε άλλωστε) αλλά ήταν πρακτικώς, αδύνατο.

Όσο θα ήταν απασχολημένοι με το να δέρνουν κάποιους, οι υπόλοιποι θα περνούσαν και θα στέκονταν μπροστά από τις μπουλντόζες που ακολουθούσαν! Έπρεπε λοιπόν, να βρεθεί τρόπος μαζικής απώθησης! Κι ο τρόπος είναι γνωστός κι εύκολος για τα ΜΑΤ: η χρήση χημικών! Μη φειδόμενοι τις ποσότητες, οι αστυνομικοί έριχναν χημικά κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Τα μάτια έτσουζαν, δάκρυα έτρεχαν και ο πόνος ήταν αφόρητος λες και χιλιάδες καρφιά τα τρυπούσαν!

Το πλήθος αναγκαστικά οπισθοχωρούσε πανικόβλητο! Έτρεχε μισότυφλο προσπαθώντας να βρει καθαρό αέρα ν’ αναπνεύσει, αφού ο αέρας δυσκολεύοταν να περάσει στα πνευμόνια.

Ηλικιωμένοι κυρίως, έπαθαν κρίσεις δύσπνοιας κι έφυγαν οριστικά, είτε για τα σπίτια τους είτε για κάποιο φαρμακείο είτε για το Κέντρο Υγείας!

Όλοι οι άλλοι όμως έμειναν κι αντάλλαζαν μεταξύ τους, οδηγίες για το πώς ν’ αντέξουν περισσότερο στα δακρυγόνα. Ούτε ο καιρός ήταν συμπαραστάτης των ξεσηκωμένων πολιτών, αφού ο ήλιος έκαιγε ανελέητα και η απίστευτη υγρασία χειροτέρευε τα πράγματα! Κι ενώ τις προηγούμενες ημέρες, η καλοκαιρινή μπόρα αντικαθιστούσε τον καυτό ήλιο έστω και λίγες ώρες μετά το μεσημέρι, την «καταραμένη» αυτή Τρίτη, δεν έκανε την εμφάνισή της. Όποιος ανέβαινε στα μπλόκα, κουβαλούσε και τσάντες με παγωμένα νερά και τα μοίραζε στους συγκεντρωμένους.

Τα μπλόκα βέβαια ήταν διάσπαρτα σε διάφορα κομβικά σημεία, περιμετρικά του «Μαύρου Βουνού» και όσοι πηγαινοέρχονταν κουβαλώντας νερά προσπαθούσαν να δροσίσουν και ν’ ανακουφίσουν όλους τους συμπολίτες τους, όπου κι αν στέκονταν! Οι συνθήκες απαιτούσαν αλληλεγγύη κι ενότητα. Ο κόσμος λειτουργούσε λες και ήταν ένα πρόσωπο! «Ρίχτε νερό στο πρόσωπο! Θα περάσει! Μην τρίβετε τα μάτια!

Μη βάζετε τα χέρια στο πρόσωπο! Καλύπτε τις μύτες και τα στόματα με μαντήλια! Αλοίψτε την περιοχή γύρω από τα μάτια με βαζελίνη!». Οι πιο «έμπειροι» σε τέτοιες καταστάσεις έδιναν απλές, πρακτικές συμβουλές στους... σοκαρισμένους και κατατρομαγμένους «πρωτάρηδες» που προς στιγμή, πίστεψαν πως θα τυφλωθούν για πάντα ή πως θα πρέπει πλέον, να κυκλοφορούν με μάσκες οξυγόνου! Το σκηνικό του τρόμου είχε μόλις στηθεί…

Ποινικές διώξεις για τα επεισόδια στο Γραμματικό

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος ασκήθηκαν σε βάρος του κοινοτάρχη Γραμματικού, του οδηγού του και πέντε κατοίκων, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή.

Σε βάρος των δύο πρώτων ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, ηθικής αυτουργίας σε αυτήν και αντίστασης κατά της αρχής. Η δικογραφία που σχηματίστηκε ανατέθηκε στην 7η τακτική ανακρίτρια.

Σε βάρος των πέντε κατοίκων ασκήθηκε ποινική δίωξη για εμπρησμό και απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και η δικογραφία ανατέθηκε για τη διενέργεια ανάκρισης στην 25η τακτική ανακρίτρια.

Σε συμπαράσταση του κοινοτάρχη, έφτασαν στην Ευελπίδων ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδας Κουρής και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Εν τω μεταξύ, την απόσυρση των ΜΑΤ από το Γραμματικό ζήτησε σήμερα από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, χαρακτηρίζοντας τις αντιδράσεις των κατοίκων δικαιολογημένες.

«Η κυβέρνηση δεν προχώρησε στη δέσμευσή της για ένα άλλο σύστημα επεξεργασίας των αποβλήτων, με ανάκτηση στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, λιπασματοποίηση και βιολογική επεξεργασία των αποβλήτων, που θα άφηνε ένα πολύ μικρό υπόλειμμα για να ενταφιαστεί στους ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να διακόψει τις χρηματοδοτήσεις για το Γραμματικό. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να χρησιμοποιεί δυνάμεις βίας, καταστολής και αυταρχισμού ενάντια στις τοπικές κοινωνίες, τη στιγμή που έχει απόλυτα άδικο», παρατήρησε ο κ. Αλαβάνος και κατέληξε:

«Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ. Να προχωρήσει σε ένα σαφές και πολύ σύντομο χρονοδιάγραμμα, σχετικά με όλες τις υποδομές, που πρέπει να γίνουν για ένα νέο σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων και στη βάση αυτών να γίνουν ενέργειες, οι οποίες δεν θα συναντούν μια τέτοια δικαιολογημένη αντίδραση στις τοπικές κοινωνίες».

Ναυτεμπορική.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ

Η υλοποίηση της προβλεπομένης δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη θέση ΜΑΥΡΟ ΒΟΥΝΟ Γραμματικού δεν πρέπει να υλοποιηθεί για τους παρακάτω λόγους:

1. Θα οδηγήσει στη βέβαιη οικολογική καταστροφή όχι μόνο του Γραμματικού, αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Αττικής.

2. Αποτελεί μία ατελέσφορη λύση, που μετά από μόλις 4-5 χρόνια θα αντίκειται προς τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

3. Εν τω μεταξύ, θα αποστερήσει την εθνική οικονομία από μία πλουτοπαραγωγική πηγή.

4. Μετά το 2010 η όλη λύση διαχείρισης Απορριμμάτων θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί εκ βάθρων με βάση νέα δεδομένα.

5. Ο ΧΥΤΑ Γραμματικού θα είναι μία «οικολογική βόμβα» για όλη την ευρύτερη Β. Αττική – ακόμα και για ολόκληρο το Βόρειο Λεκανοπέδιο (βλ. Παράρτημα Α’).

6. Η τοπογραφία της ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό με τις εντελώς ανεπαρκείς οδούς πρόσβασης του Βορείου άξονα (Εθνική Οδός (ΕΟ) – Πολυδένδρι – Καπανδρίτι – Βαρνάβας – Γραμματικό) και της ιδιαιτέρου πολιτιστικού – τουριστικού χαρακτήρα του Νοτίου άξονα, δηλ. τη Μαραθώνια διαδρομή (Ραφήνα – Μάτι – Ν. Μάκρη – Μαραθώνας) δημιουργούν πλήθος περιβαλλοντικών, οικονομικών, αναπτυξιακών κ.λπ. προβλημάτων, που θα καταδικάσουν το μέλλον της Β. Αττικής (βλ. αναλυτικά Παράρτημα Β’).

7. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, η επένδυση στη δημιουργία ΧΥΤΑ Γραμματικού δεν είναι βιώσιμη. Αντιθέτως, οι χώροι ταφής είναι οικονομικά κοστοβόροι, δεσμεύουν πολύτιμες εκτάσεις γης, δημιουργούν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά προβλήματα, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και προκαλούν κινδύνους υγείας όχι μόνο τοπικά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ σαν λύση είναι ατελέσφορη, επιζήμια από οικονομοτεχνικής πλευράς και με σύντομο χρονικό ορίζοντα υποχρεωτικής λήξης.

8. Η τεχνολογική κατεύθυνση στην οποία στηρίχθηκε ο «εθνικός σχεδιασμός» διαχείρισης απορριμμάτων (δημιουργία 120 ΧΥΤΑ σε όλη την Ελλάδα, ένας των οποίων είναι ο ΧΥΤΑ Γραμματικού) είναι ξεπερασμένη και δημιουργεί περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά προβλήματα. Από οικονομοτεχνικής άποψης, είναι επιζήμια λύση για την Εθνική Οικονομία. Μέχρι το 2010 είμαστε υποχρεωμένοι από την ΕΕ να προβούμε σε άλλες επενδύσεις με νέες τεχνολογίες σε βάση των σημερινών δεδομένων, αλλιώς θα υποχρεωθούμε να καταβάλουμε υψηλή πρόστιμα. Για το λόγο αυτό, απαιτείται επικαιροποίηση του εθνικού σχεδιασμού με βάση τα σημερινά δεδομένα. Το πρόβλημα αναλύεται γενικότερα σε πρόσφατη (2004) μελέτη του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (καθηγ. κ. Οικονομόπουλος), την οποία είχε αναθέσει ο ΕΣΔΚΝΑ, και στην οποία αναδεικνύεται ως βέλτιστη λύση η ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, και κατ’αντιπαραβολή η ακαταλληλότητα της λύσης ΧΥΤΑ στο ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ (βλ. Παράρτημα Γ’).

9. Τα διλήμματα που έχουν επικοινωνιακά προωθηθεί, «και αν όχι στο Γραμματικό, τότε πού;», καθώς και «τα σκουπίδια μας, όχι στην αυλή του γείτονα», είναι ψευδή:

• Η μελέτη Οικονομόπουλου υποδεικνύει ως βέλτιστη λύση την ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.
• Η Βόρεια Αττική είναι στην πραγματικότητα ο «γείτονας» στην αυλή του οποίου ο μεγάλος και ισχυρός γείτονας (δήμοι του Λεκανοπεδίου) θέλει να ρίξει τα σκουπίδια του. Η παραγωγή σκουπιδιών σε ολόκληρη τη Βόρεια Αττική είναι μόλις 60 τόννοι την ημέρα, έναντι των 900 τουλάχιστον που θέλουν να στείλουν στο ΧΥΤΑ Γραμματικού οι «γείτονες» (εν προκειμένω η ΕΣΔΚΝΑ για δικούς της, κάθε άλλο παρά ανιδιοτελείς λόγους - βλ. Παράρτημα Δ’).

10. Υπάρχει και μία πληθώρα άλλων σημαντικών λόγων για τους οποίους είναι ακατάλληλη η θέση ΜΑΥΡΟ ΒΟΥΝΟ Γραμματικού για την τοποθέτηση του ΧΥΤΑ, που δεν αναφέρονται εδώ παρά περιληπτικά. Κάποιοι από αυτούς είναι: γειτνίαση με αρχαιολογικούς χώρους, γειτνίαση με εγκαταστάσεις εθνικής ασφαλείας, ύπαρξη πολλαπλών γεωτρήσεων, παραλία ΣΕΣΙ κ.λπ.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α’
Ο ΧΥΤΑ θα είναι μία «οικολογική βόμβα»
1. Ο χώρος του ΧΥΤΑ βρίσκεται επάνω στο ενεργό ρήγμα του Ωρωπού. Η εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΕΠ) θεωρεί ότι βρίσκεται σε απόσταση μόλις 400 μ. από το ρήγμα που το 1938 προκάλεσε σεισμό έντασης 6 Ρίχτερ. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι πρακτικά βρίσκεται επάνω στο ρήγμα. Καμμία μέθοδος στεγανοποίησης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς έναν σεισμό με επίκεντρο το ρήγμα αυτό (βλ. μελέτη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ για τη γειτονική περιοχή «ΜΗΛΙΕΣ»).

2. Ο ΧΥΤΑ χωροθετείται επάνω σε ρέμα που καταλήγει στις παραλίες ΣΕΣΙ και ΒΑΡΝΑΒΑ. Οι εκπλύσεις επιφανειακών αποθέσεων λόγω των έντονων βροχών και χιονοπτώσεων της περιοχής σε συνδυασμό με τις διαρροές υπογείων στραγγιδίων, θα οδηγούνται μέσω του ρέματος στον Ευβοϊκό και θα μολύνουν τη θάλασσα προς Νότο μέχρι τη Λούτσα, και προς Βορρά μέχρι Αυλίδα και όχι μόνο, λόγω των έντονων ρευμάτων του Ευβοϊκού.

3. Η εμπειρία από τη δημιουργία πλήθους υδατοδεξαμενών στα νησιά του Αιγαίου έχει αποδείξει ότι δυστυχώς ο μεγαλύτερος αριθμός τους δε λειτουργεί λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων, κυρίως αστοχίες στη στεγάνωση. Στην περίπτωσή μας, αυτό προκαλεί πλήθος αμφιβολιών για την αποφυγή διαρροών στραγγιδίων, έστω και χωρίς το βέβαιο κίνδυνο σεισμικών επιπτώσεων.

4. Για την εκπόνηση της ΜΕΠ δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες γεωτρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να έχει εξασφαλισθεί στην πράξη η διερεύνηση των υπογείων υδροφόρων οριζόντων. Η ΜΕΠ αναφέρεται σε γενικές μακροσκοπικές προβλέψεις του ΙΓΜΕ. Η εμπειρία, όμως, από τις καταστροφικές επιπτώσεις του ρήγματος της Πάρνηθας, που οφείλονται στο ότι οι μέχρι της ενεργοποίησής του μελέτες βασίζονταν σε συντελεστές ασφαλείας που ήταν επίσης αποτέλεσμα των μακροσκοπικών προβλέψεων του ΙΓΜΕ, έχει δείξει ότι, για έργα με αυξημένες απαιτήσεις ασφαλείας όπως το υπ’όψιν, απαιτείται εκτεταμένη και ενδελεχής τοπική έρευνα. Ο κίνδυνος εν προκειμένω είναι η μόλυνση της Λίμνης Μαραθώνα. Και τούτο διότι η σημαντική υψομετρική διαφορά της θέσης του ΧΥΤΑ ως προς τη Λίμνη Μαραθώνα, σε συνδυασμό με την άμεση γειτνίαση με αυτή, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος μόλυνσης των υδάτων της Λίμνης από τις διαρροές των στραγγιδίων του ΧΥΤΑ προς τον υπόγειο ορίζοντα της περιοχής.

5. Οι επικρατούντες στην περιοχή άνεμοι (πάνω από 220 ημέρες το χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΜΕΠ) είναι ΒΔ, Β και ΒΑ. Συνεπώς, λόγω του υψηλού υψομέτρου της θέσης του ΧΥΤΑ (400 μ. υψόμετρο), οι άνεμοι αυτοί θα διασπείρουν σε μεγάλη έκταση τους αιωρούμενους ρύπους, οσμές, διοξίνες κ.λπ. της περιοχής του ΧΥΤΑ σε ένα ευρύ τόξο γειτονικών Δήμων και Κοινοτήτων (Γραμματικό, Μαραθώνα, Ν. Μάκρη, Διόνυσο, Άγ. Στέφανο κ.λπ.), τον δε υπόλοιπο χρόνο οι Α, Ν, ΝΔ και ΝΑ άνεμοι θα επιβαρύνουν τις υπόλοιπες περιοχές (Άγ. Στέφανος, Αφίδνες, Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Βαρνάβα). Η δυσμενής εμπειρία από τις περιοχές γύρω από τον ΧΥΤΑ των Ν. Λιοσσίων είναι επαρκής απόδειξη της παραπάνω επίπτωσης. Επίσης,

6. Τα μελτέμια που φυσούν τους καλοκαιρινούς μήνες δροσίζουν το Βόρειο, τουλάχιστον, τμήμα του Λεκανοπεδίου. Εάν γίνει ο ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό, τα μελτέμια θα διασπείρουν τους ρύπος σε όλο το Λεκανοπέδιο.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β’
Προβλήματα λόγω ανεπαρκούς και ακατάλληλης οδικής προσβασιμότητας
1. Η πρόσβαση του προβλεπόμενου ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού γίνεται από δύο οδικούς άξονες, το Βόρειο και Νότιο. Ο υφιστάμενος Βόρειος οδικός άξονας από τον Άγιο Στέφανο μέχρι το Πολυδένδρι, ή από την Εθνική Οδό και στη συνέχεια Πολυδένδρι – Καπανδρίτι – Βαρνάβα – Γραμματικό είναι επαρχιακή οδός ήπιας οδικής κυκλοφορίας. Λόγω του αναγλύφου του εδάφους έχει υπερβολικό αριθμό κλειστών στροφών και αλλαγών ύψους (κατωφέρειες, ανωφέρειες), καθώς και θέσεων περιορισμένου οδικού πλάτους. Η εικόνα αυτή, σε συνδυασμό με τη μειωμένη κατηγορία οδικού καταστρώματος, καθιστούν τον υφιστάμενο Βόρειο οδικό άξονα ακατάλληλο να υποδεχθεί την προβλεπόμενη βαριά κυκλοφορία μεγάλου αριθμού βαρέων μεγάλων οχημάτων (απορριμματοφόρων 10 μ3 και άνω).

Κατά τους υπολογισμούς για την προσκόμιση των προβλεπομένων από τη ΜΕΠ 900 τόννων απορριμμάτων την ημέρα θα απαιτηθούν άνω των 500 απορριμματοφόρων (δυναμικότητας 10 μ3), δηλαδή άνω των 1.000 διελεύσεων ημερησίως, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος αριθμός θα εξυπηρετείται από το Βόρειο άξονα (υπολογίζονται 5,5 μ3 ανά τόννο απορριμμάτων, σύμφωνα με μελέτη της ΕΣΔΚΝΑ, Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγ. κ. Οικονομόπουλος, σελ. που επισυνάπτεται στο παρόν).

Η ως άνω διαδρομή διέρχεται εφαπτομενικά του οικιστικού ιστού του Πολυδενδρίου, ενώ διασχίζει σε μεγάλο μήκος τον υπό ταχεία ανάπτυξη Νότιο οικιστικό ιστό του Καπανδριτίου και το Νότιο οικιστικό ιστό του Βαρνάβα, που επίσης έχουν ταχεία οικιστική ανάπτυξη.

Η όχληση που θα δημιουργείται στις περιοχές αυτές (θόρυβος, καυσαέρια, οσμές, ρύποι, συγκοινωνιακός φόρτος, ρύπανση του οδοστρώματος από διαφεύγοντα από τα απορριμματοφόρα σκουπίδια κ.λπ.) θα είναι αδιαμφισβήτητα υπερβολική.

2. Ο Νότιος οδικός άξονας (Παλλήνη – Ραφήνα – Μάτι – Αγ. Μαρίνα – Ν. Μάκρη – Μαραθώνας – Γραμματικό) είναι τμήμα της Μαραθώνιας διαδρομής. Η διέλευση καθημερινά (260 ημέρες το χρόνο, 6 μέρες την εβδομάδα, βλ. ΜΕΠ σελ. ) εκατοντάδων απορριμματοφόρων θα ακυρώσει τον πολιτιστικό χαρακτήρα της Μαραθώνιας διαδρομής.

Εξάλλου, επειδή η οικονομική βιωσιμότητα της περιοχής βασίζεται στην τουριστική ανάπτυξη, τυχόν υλοποίηση του ΧΥΤΑ Γραμματικού θα επιφέρει καίριο πλήγμα σε αυτήν. Η διαμπερής διέλευση των απορριμματοφόρων από τον οικιστικό ιστό, π.χ. Αγ. Μαρίνας, Ν. Μάκρης, Μαραθώνα, Σουλίου κ.λπ. θα οδηγήσει στη βέβαιη καταστροφή των περιοχών αυτών.

3. Οι παραλίες Αγ. Αποστόλων, Βαρνάβα, Σέσι, Αγ. Μαρίνας (θέρετρο Π.Ν.), αλλά και Σχοινιά, Ν. Μάκρης κ.λπ. μέχρι και τη Ραφήνα είναι ο προορισμός του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του Βορείου Λεκανοπεδίου κατά τους θερινούς μήνες. Ποιος θα μπορεί να οδηγεί επί ώρες πίσω από εκατοντάδες απορριμματοφόρα για να πλησιάσει αυτές τις παραλίες για μπάνια ή για ένα ταβερνάκι;

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έζησαν ένα μικρό δείγμα του προβλήματος κατά τους τελευταίους μήνες κατασκευής των Ολυμπιακών έργων στο Σχοινιά και τη Μαραθώνια διαδρομή, με μόλις 10-40 διελεύσεις βαρέων οχημάτων καθημερινά, γεγονός που καθιστούσε προβληματική την πρόσβαση στους προορισμούς αναψυχής.

4. Για την αποφυγή των παραπάνω επιπτώσεων θα χρειαζόταν χάραξη νέων οδικών αξόνων προσέγγισης, η δημιουργία των οποίων, λόγω του βραχώδους, ορεινού εδάφους και της υπάρχουσας τοπογραφίας οικιστικής ανάπτυξης της Β. Αττικής, είναι πρακτικά ακατόρθωτη λόγω υπερβολικά υψηλούς κόστους κατασκευής. Για τους ίδιους λόγους θα είχε υπερβολικό κόστος ακόμα και η συγκοινωνιακή αναβάθμιση των υφισταμένων οδικών αξόνων (διαπλατύνσεις, ευθυγραμμίσεις, αποφυγή απότομων κλίσεων, νέα οδοστρώματα κ.λπ.), ενώ θα ήταν οικολογικά ανεπίτρεπτη σε μεγάλο μήκος της διαδρομής (π.χ. ρεματιά διαδρομής Καπανδρίτι – Βαρνάβα).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ’
Η δημιουργία ΧΥΤΑ στο ΜΑΥΡΟ ΒΟΥΝΟ Γραμματικού σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγεί σε μία επένδυση που, ενώ δεν είναι βιώσιμη, είναι επιζήμια για περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς λόγους, καθώς και για λόγους Εθνικής Οικονομίας.

1. Η ΕΕ από το 2007 παύει να χρηματοδοτεί τη δημιουργία ΧΥΤΑ επειδή οι χώροι ταφής είναι δαπανηροί, δεσμεύουν πολύτιμες εκτάσεις γης, δημιουργούν περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα, και είναι ατελέσφοροι σαν λύση και οικονομικά επιζήμιοι.

2. Οι Οδηγίες της ΕΕ προβλέπουν τα παρακάτω υποχρεωτικά στάδια:

• Είναι υποχρεωτική η ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού και μετάλλων από το 2005.
• Είναι υποχρεωτική η ανακύκλωση του 50-60% των συσκευασιών μέχρι το 2005, και του 65-80% τα επόμενα χρόνια.
• Είναι υποχρεωτική η ανάκτηση των βιοαποδομίσημων (οργανικά υπολείμματα, υπόλοιπα τροφίμων, χορταρικών, φρούτων κ.λπ.) σε ποσοστό 80% μέχρι το 2010.
• Είναι υποχρεωτική η ανακύκλωση και εναλλακτική διαχείριση ειδικών απορριμμάτων (λάστιχα, παλαιά οχήματα, καταλύτες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές κ.ά.) μέσα στην επόμενη διετία.
• Είναι υποχρεωτική η ανακύκλωση και εναλλακτική διαχείριση μπαζών (υλικά κατεδαφίσεων, υλικά εκσκαφών, σιδερόβεργες, διάφορα μπάζα ανεγειρομένων οικοδομών κ.λπ.), υλικών αποξηλώσεων οδοστρωμάτων κ.λπ. μέσα στην ερχόμενη διετία, και πάντως όχι αργότερα του 2010.

3. Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει ότι μέσα στην επόμενη διετία είμαστε υποχρεωμένοι σαν κράτος-μέλος της ΕΕ να ανακυκλώνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμμάτων (πάνω από το 50-60%), και το αργότερο μέχρι το 2010 οφείλουμε να έχουμε ανακυκλώσει – αξιοποιήσει το 80-90% του συνολικού έργου των σημερινών απορριμμάτων.

Σε διαφορετική περίπτωση θα υφιστάμεθα υψηλά πρόστιμα!

Από αυτό και μόνο, όμως, συνάγεται ότι η τεχνολογική κατεύθυνση (δημιουργία ΧΥΤΑ σαν λύση) στην οποία στηρίχθηκε ο κατ’επίφαση «εθνικός σχεδιασμός» (ενώ στην ουσία είναι με νέο όνομα ο παλαιός Νομαρχιακός – Περιφερειακός σχεδιασμός), με βάση των οποίων δημιουργούνται σε όλη την Ελλάδα 120 ΧΥΤΑ, ένας των οποίων είναι και ο ΧΥΤΑ Γραμματικού, βασίζεται σε στοιχεία παλαιοτέρων εποχών, και είναι ήδη μία ξεπερασμένη σύλληψη (concept), επιζήμια για την Εθνική Οικονομία.

4. Η σημερινή κατεύθυνση της τεχνολογίας διαχείρισης Απορριμμάτων είναι:
• Διαλογή στην πηγή (ή, έστω, σε εργοστάσιο)
• Ανακύκλωση – Ανάκτηση – Αξιοποίηση
• Παραγωγή ενέργειας

Σύμφωνα με αυτή την κατεύθυνση απαιτείται μία «επικαιροποίηση» του εθνικού σχεδιασμού με τη δημιουργία μονάδων κλίμακος.

Με βάση πρόσφατη (2004) μελέτη του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (καθηγητής κ. Οικονομόπουλος), την οποία σημειωτέον του ανέθεσε η ΕΣΔΚΝΑ και παρουσίασε τη 10-12-04 σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, «…πολύ προτιμότερος είναι ο ενιαίος εθνικός σχεδιασμός του συστήματος διαχείρισης, για τη μεγάλη ευελιξία που παρέχει στην αναζήτηση πρόσθετων λύσεων και τα σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά, τεχνικά και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα που προκύπτουν» (εκδήλωση ΤΕΕ 10 Δεκεμβρίου 2004, σελ. 30).

Η μελέτη προτείνει τη δημιουργία μεγάλων – κεντρικών ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων) ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, καθόσον «… Οι οριακές αποστάσεις στις οποίες το αυξημένο κόστος μεταφοράς αντισταθμίζεται από τη μεγαλύτερη οικονομία κλίμακος της κεντρικής ΟΕΔΑ αποδεικνύονται πολύ μεγαλύτερες από ό,τι γενικά πιστεύεται…» (εκδήλωση ΤΕΕ 10 Δεκεμβρίου 2004, σελ. 27).

Οι λύσεις που προτείνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «… Ο βέλτιστος εθνικός σχεδιασμός οδηγεί κατά συνέπεια στην ίδρυση ενός υγιούς βιομηχανικού κλάδου, με μέγεθος οικονομικής δραστηριότητας που τον κατατάσσει ανάμεσα στους μεγαλύτερους, όχι πολύ πίσω από τους κλάδους παραγωγής ηλεκτρισμού, διύλισης πετρελαίου και παραγωγής τσιμέντου. Η ταχεία ανάπτυξη του κλάδου αυτού στα επόμενα χρόνια τον καθιστά βασικό άξονα της βιομηχανικής και αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας μας...» (ως άνω, σελ, 29).

Κατά την ως άνω μελέτη, «… ο (σημερινός) σχεδιασμός της διαχείρισης ξεκίνησε σε Νομαρχιακό επίπεδο. Τούτο ήταν λογικό πριν από μερικές δεκαετίες, όταν δεν είχαν ακόμα διαφανεί οι σημερινές απαιτήσεις διάθεσης και ούτε καν υπήρχε σκέψη για επεξεργασία των απορριμμάτων. Οι όροι, όμως, για την επεξεργασία και τη διάθεση άλλαξαν ριζικά με τις Κοινοτικές Οδηγίες, αλλά η χώρα μας πορεύτηκε με το διοικητικό αυτό σχήμα και διαμόρφωσε τα Νομαρχιακά σχέδια διαχείρισης…» (ως άνω, σελ. 30).

Και η μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης καταλήγει: «το γενικό συμπέρασμα είναι ότι ο υφιστάμενος εθνικός σχεδιασμός σε ό,τι αφορά τη μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση των οικιακού τύπου απορριμμάτων χρήζει επικαιροποίησης. Όσον παρατείνεται η εφαρμογή του, τόσο δαπανηρότερη θα είναι η αναπόφευκτη εκ βάθρων αναπροσαρμογή του.» (ως άνω, σελ. 30).

Παράρτημα Δ
Γιατί ο γείτονας (στην αυλή του οποίου επιδιώκουν να ρίξουν οι άλλοι τα σκουπίδια τους) είναι η Β. Αττική;

1. Πληθυσμιακά στοιχεία Β. Αττικής (σελ. 4-5 της ΜΕΠ, απογραφή 2001)

Δήμοι
Αυλώνας 5.184
Μαραθώνας 8.882
Ν. Μάκρης 14.809

Σύνολο 28.875
Κοινότητες
Αφιδνών 2.543
Βαρνάβα 1.722
Γραμματικού 1.486
Καλάμου 5.468
Καπανδριτίου 2.937
Μαλακάσας 1.788
Μαρκόπουλο Ωρωπού 3.894
Ν. Παλάτια 3.647
Πολυδένδρι 1.438
Σκάλα Ωρωπού 3.775
Συκάμινος 1.522
Ωρωπού 1.252

Σύνολο 31.472
Γενικό σύνολο 60.347

2. Αναμενόμενη παραγωγή Στερεών Αποβλήτων Β. Αττικής

Η προβλεπόμενη ανά κάτοικο παραγωγή Σ.Α για περιοχές αστικής ανάπτυξης (όπως η Β. Αττική) είναι 352 kg/άτομο ετησίως. Δηλαδή 60.347 άτομα x 0,352 t = 21.242 t/ έτος.

3. Η ΜΕΠ προβλέπει για το ΧΥΤΑ Γραμματικού σύνολο 200.000 t /έτος. Συνεπώς η τοπική παραγωγή Β. Αττικής είναι μόλις το 10,62% της συνολικής προβλεπόμενης προς ενταφιασμό (κατά την ΜΕΠ κατά τα πρώτα στάδια ανεπεξέργαστα ) ποσότητας Στερεών Αποβλήτων. ΤΑ υπόλοιπα προέρχονται από «γείτονες» (Δήμοι Αθήνας).

Συνεπώς το ερώτημα «όχι τα σκουπίδια μας στην αυλή του γείτονα» πρέπει να απευθύνεται στους Δήμους του Λεκανοπεδίου (βλέπε ΕΣΔΚΝΑ) και όχι στη Β.Αττική και πιο συγκεκριμένα στις Κοινότητες Γραμματικού και Βαρνάβα.

Πηγή: oxistoxyta.gr

xyta-grammatiko.blogspot.com

Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί μια προσπάθεια να ενημερώσουμε τον κόσμο για τον αγώνα των κατοίκων του Γραμματικού να μην εγκατασταθεί ΧΥΤΑ δίπλα στα σπίτια μας,εκεί που μεγαλώσαμε και θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας.
Μετά την Λευκίμη ήρθε η ώρα μας να υψώσουμε τις φωνές ενάντια στο κέρδος,την κρατική καταστολή και να προφυλάξουμε τις τελευταίες πηγές πρασίνου στην Ανατολική Αττική.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡHΣ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ


Η μάχη του γραμματικού

7/7/09
Η προσπάθεια δημιουργίας ΧΥΤΑ έβγαλε τους κατοίκους... στο βουνό! Μπλόκα και καταστροφές στους δρόμους, συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, δακρυγόνα και πυρκαγιές στις παρακείμενες εκτάσεις. Απειλήθηκε κατασκήνωση από τις φωτιές που προκλήθηκαν.

Νέο επεισόδιο στην σύγκρουση του κεντρικού κρατικού μηχανισμού και των τοπικών κοινωνιών, με μήλον της Εριδος τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Τη σκυτάλη από την Λευκίμμη στην Κέρκυρα πήρε το πρωί της Τρίτης το Γραμματικό, στη ΒΑ Αττική.



Κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Μαύρο Βουνό και επιχείρησαν να εμποδίσουν τις εργασίες για την δημιουργία του, επιτέθηκαν κατά των μηχανημάτων του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο και προκάλεσαν υλικές ζημίες.
Μάλιστα προχώρησαν και σε οχυρωματικά έργα, αφού δημιούργησαν μπλόκα στους δρόμους αλλά και άλλα εμπόδια για τα οχήματα, καταστρέφοντας το οδόστρωμα σε αρκετά σημεία!

Στη συνέχεια συνεπλάκησαν με δυνάμεις των ΜΑΤ, που προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία τους, πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και τους εξώθησαν από το σημείο.

Η κατάσταση δεν αποκλιμακώθηκε και παρέμενε εκρηκτική μέχρι το μεσημέρι, καθώς οι συγκεντρωμένοι προσπαθούν να επαναπροωθηθούν για να εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών και έχουν στήσει οδοφράγματα με φωτιές περιμετρικά της κοινότητας.
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και τον πετροπόλεμο τραυματίστηκαν αστυνομικοί και κάτοικοι, ενώ λιποθυμικό επεισόδιο είχε ο δήμαρχος της περιοχής.

Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική, ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι σε μικρή απόσταση από το πεδίο των συγκρούσεων λειτουργεί ιδιωτική κατασκήνωση που έχει περικυκλωθεί από εστίες φωτιάς.

Στο σημείο έχουν κατευθυνθεί οχήματα της πυροσβεστικής, τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια απεγκλωβισμού των παραθεριστών.

Πηγή Έθνος Online