Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

ΧΥΤΑ Vs Aνακύκλωση

Το παράδειγμα του Δήμου Ελευσίνας μας οδήγει και μας κάνει να ελπίζουμε πολύ περισσότερο
καθώς μας δείχνουν τον δρόμο της θετικής εκμετάλευσης των απορριμάτων
Ενδεικτικά:





Η Ελευσίνα μάς βάζει τα γυαλιά στην ανακύκλωση


  • Σε ένα χρόνο συγκεντρώνουν 1.540 τόνους υλικών συσκευασίας, μειώνουν τον όγκο από τα οικιακά απορρίμματα και επιβλέπουν ξεχωριστά 350 οικιακούς κάδους κομποστοποίησης, ενώ από τα δημοτικά κλαδέματα μοιράζουν δωρεάν εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα. Η περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη περιοχή του Λεκανοπεδίου με την πιο βαριά βιομηχανία στέλνει ετησίως για ανακύκλωση το 34% των απορριμμάτων της - 14% περισσότερα από πέρυσι. Τι συμβαίνει τελικά στην Ελευσίνα;
  • Πλάι στους γνωστούς πράσινους κάδους βρίσκονται ομοιόμορφα κατανεμημένοι σε όλη την πόλη 250 μπλε κάδοι για τα υλικά συσκευασίας. «Ξεκινήσαμε τον Ιούλιο του 2006 μαζεύοντας 80 τόνους το μήνα και σήμερα μαζεύουμε 175», μας λέει ο δήμαρχος Ελευσίνας Γεώργιος Αμπατζόγλου και εξηγεί τον τρόπο που το κατάφεραν: «Γίνεται αποκομιδή κάθε μέρα. Και Σάββατο και Κυριακή. Εχει σημασία αυτό. Οταν είναι ξεχειλισμένος ο μπλε κάδος, τα απορρίμματα ρίχνονται στον πράσινο, δηλαδή στη χωματερή. Ενώ αν έχεις καθαρό τον μπλε και ο δημότης τον βλέπει συνεχώς άδειο, ρίχνει εκεί τα υλικά προς ανακύκλωση. Ετσι φτάσαμε στους 175 τόνους.»
  • Δεν είναι όμως μόνο η ανακύκλωση συσκευασιών στην οποία κάνει την έκπληξη ο Δήμος της Ελευσίνας. Τα 100 skipper του Δήμου μεταφέρουν καθημερινά και ογκώδη οικιακά απορρίμματα στο δημοτικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Ελευσίνας. Επιπλα, στρώματα και άλλα μεγάλα σε όγκο απορρίμματα μεταφέρονται στον αδειοδοτημένο υπαίθριο χώρο της πόλης, όπου και τεμαχίζονται. Ο τεμαχισμός μειώνει τον όγκο και συνεπώς το κόστος αποκομιδής τους. «Το κόστος ήταν 150 ευρώ ανά τόνο και σήμερα 100 ευρώ. Σύνολο εργατικά, μεταφορά, διάθεση και όσα πληρώνουμε στον ΧΥΤΑ.» Ο Δήμος άλλωστε στοχεύει και στην αξιοποίηση των ογκωδών: «Είμαστε σε συζήτηση με τσιμεντοβιομηχανία για να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικό καύσιμο, υποκατάστατο του ορυκτού καυσίμου. Ξέρεις τι θα πει 4.000 τόνοι να μην πηγαίνουν πλέον κάθε χρόνο στον ΧΥΤΑ;»
• Το 2008 η Ελευσίνα θα συλλέξει πιλοτικά για έξι μήνες τα επικίνδυνα απόβλητα από 106 ιατρικά και μικροβιολογικά εργαστήρια, καθώς και από 500 οικίες της πόλης ώστε να καταστραφούν στον αποτεφρωτήρα του ΕΣΔΚΝΑ.
• Υπό έγκριση βρίσκεται η εφαρμογή του συστήματος payt (pay as you throw), ώστε «η κάθε οικογένεια να έχει το δικό της κάδο για τα οργανικά απόβλητα και να πληρώνει ανάλογα με την ποσότητα των αποβλήτων». Πρόκειται για διακρατικό πρόγραμμα με τελικό στόχο «την ανακύκλωση του συνόλου των αποβλήτων και την οριστική απαλλαγή από τον ΧΥΤΑ».
• «Πόρτα-πόρτα» ενημέρωση στις 10.000 οικογένειες της πόλης (σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης) για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση.
• Μέσα στο 2008, θα ολοκληρωθεί στην πόλη το διαδημοτικό ΚΔΑΥ για τα υλικά συσκευασίας. Εκτός από την Ελευσίνα, θα μετάσχουν 11 ακόμη δήμοι: Ασπρόπυργος, Βίλια, Ερυθρές, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μάνδρα, Μέγαρα, Νέα Πέραμος, Οινόη, Χαϊδάρι και Αγία Βαρβάρα.
Ολόκληρο το άρθρο : Kathimerini.gr

3 σχόλια:

  1. Είναι φτηνή προπαγάνδα να παρουσιάζεται η ανακύκλωση ως εναλλακτική των ΧΥΤΑ.

    Η ανακύκλωση είναι παράλληλη με τους ΧΥΤΑ και υλοποιείται (το τελικό της στάδιο) σε εργοστάσια συνήθως μέσα στους ΧΥΤΑ.

    Οι ΧΥΤΑ δεν καταργούνται πουθενά αλλά παντού αυξάνονται και τελειοποιούνται...

    Οι αναφορές σας στις χωματερές που φωτογραφίσατε ως ΧΥΤΑ είναι βρώμικη προπαγάντα και με κάνει να ντρέπομαι όταν βλέπω οτι τα συμφέροντα ολίγων μεγαλοκατόχων γής βάζουν τόσους πολλούς και εντελώς ανίδεους να φωνασκούν για πράγματα που δεν ξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή