Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Nέες συλλήψεις

Σήμερα το πρωί 17/7 επιχειρήθηκε νέα απόβαση και ακολούθησαν νέες συλλήψεις απο τις δυνάμεις καταστολής.Συνελήφθησαν οι :

Κούκης Νικόλαος Πρόεδρος Κοινότητας
Σαπάτας Στέλιος Οδηγός
Χρυσίνας Λάζαρος με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών
Οι κάτοικοι έστησαν μπλόκα με αυτοκίνητα για να αποτραπεί η διελευση των οχημάτων εργασιών προς τον χώρο δημιουργίας του ΧΥΤΑ

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

ΧΥΤΑ Vs Aνακύκλωση

Το παράδειγμα του Δήμου Ελευσίνας μας οδήγει και μας κάνει να ελπίζουμε πολύ περισσότερο
καθώς μας δείχνουν τον δρόμο της θετικής εκμετάλευσης των απορριμάτων
Ενδεικτικά:

Η Ελευσίνα μάς βάζει τα γυαλιά στην ανακύκλωση


  • Σε ένα χρόνο συγκεντρώνουν 1.540 τόνους υλικών συσκευασίας, μειώνουν τον όγκο από τα οικιακά απορρίμματα και επιβλέπουν ξεχωριστά 350 οικιακούς κάδους κομποστοποίησης, ενώ από τα δημοτικά κλαδέματα μοιράζουν δωρεάν εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα. Η περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη περιοχή του Λεκανοπεδίου με την πιο βαριά βιομηχανία στέλνει ετησίως για ανακύκλωση το 34% των απορριμμάτων της - 14% περισσότερα από πέρυσι. Τι συμβαίνει τελικά στην Ελευσίνα;
  • Πλάι στους γνωστούς πράσινους κάδους βρίσκονται ομοιόμορφα κατανεμημένοι σε όλη την πόλη 250 μπλε κάδοι για τα υλικά συσκευασίας. «Ξεκινήσαμε τον Ιούλιο του 2006 μαζεύοντας 80 τόνους το μήνα και σήμερα μαζεύουμε 175», μας λέει ο δήμαρχος Ελευσίνας Γεώργιος Αμπατζόγλου και εξηγεί τον τρόπο που το κατάφεραν: «Γίνεται αποκομιδή κάθε μέρα. Και Σάββατο και Κυριακή. Εχει σημασία αυτό. Οταν είναι ξεχειλισμένος ο μπλε κάδος, τα απορρίμματα ρίχνονται στον πράσινο, δηλαδή στη χωματερή. Ενώ αν έχεις καθαρό τον μπλε και ο δημότης τον βλέπει συνεχώς άδειο, ρίχνει εκεί τα υλικά προς ανακύκλωση. Ετσι φτάσαμε στους 175 τόνους.»
  • Δεν είναι όμως μόνο η ανακύκλωση συσκευασιών στην οποία κάνει την έκπληξη ο Δήμος της Ελευσίνας. Τα 100 skipper του Δήμου μεταφέρουν καθημερινά και ογκώδη οικιακά απορρίμματα στο δημοτικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Ελευσίνας. Επιπλα, στρώματα και άλλα μεγάλα σε όγκο απορρίμματα μεταφέρονται στον αδειοδοτημένο υπαίθριο χώρο της πόλης, όπου και τεμαχίζονται. Ο τεμαχισμός μειώνει τον όγκο και συνεπώς το κόστος αποκομιδής τους. «Το κόστος ήταν 150 ευρώ ανά τόνο και σήμερα 100 ευρώ. Σύνολο εργατικά, μεταφορά, διάθεση και όσα πληρώνουμε στον ΧΥΤΑ.» Ο Δήμος άλλωστε στοχεύει και στην αξιοποίηση των ογκωδών: «Είμαστε σε συζήτηση με τσιμεντοβιομηχανία για να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικό καύσιμο, υποκατάστατο του ορυκτού καυσίμου. Ξέρεις τι θα πει 4.000 τόνοι να μην πηγαίνουν πλέον κάθε χρόνο στον ΧΥΤΑ;»
• Το 2008 η Ελευσίνα θα συλλέξει πιλοτικά για έξι μήνες τα επικίνδυνα απόβλητα από 106 ιατρικά και μικροβιολογικά εργαστήρια, καθώς και από 500 οικίες της πόλης ώστε να καταστραφούν στον αποτεφρωτήρα του ΕΣΔΚΝΑ.
• Υπό έγκριση βρίσκεται η εφαρμογή του συστήματος payt (pay as you throw), ώστε «η κάθε οικογένεια να έχει το δικό της κάδο για τα οργανικά απόβλητα και να πληρώνει ανάλογα με την ποσότητα των αποβλήτων». Πρόκειται για διακρατικό πρόγραμμα με τελικό στόχο «την ανακύκλωση του συνόλου των αποβλήτων και την οριστική απαλλαγή από τον ΧΥΤΑ».
• «Πόρτα-πόρτα» ενημέρωση στις 10.000 οικογένειες της πόλης (σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης) για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση.
• Μέσα στο 2008, θα ολοκληρωθεί στην πόλη το διαδημοτικό ΚΔΑΥ για τα υλικά συσκευασίας. Εκτός από την Ελευσίνα, θα μετάσχουν 11 ακόμη δήμοι: Ασπρόπυργος, Βίλια, Ερυθρές, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μάνδρα, Μέγαρα, Νέα Πέραμος, Οινόη, Χαϊδάρι και Αγία Βαρβάρα.
Ολόκληρο το άρθρο : Kathimerini.gr

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ
Πηγή : http://gekollias.blogspot.com/

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ραμνούντος

Ιστορικό
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΩΤΟΘΗΚΗ
© Υπουργείο Πολιτισμού
Άποψη του Ιερού της Νεμέσεως
Στην κοιλάδα του Λοιμικού στο βορειοανατολικό άκρο της Αττικής δίπλα από τον Ευβοϊκό κόλπο σώζονται τα ερείπια του αρχαίου δήμου του Ραμνούντος που ανήκε στην Αιαντίδα φυλή ενώ αποτελούνταν από πολλούς συνοικισμούς. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται το περίφημο ιερό της Νεμέσεως που αποτελεί το σημαντικότερο ιερό της θεότητος στον ελλαδικό χώρο. Η θεά μοιάζει πολύ με την Άρτεμη και ίσως να αντιπροσώπευε μια τοπική της μορφή. Για να την κάνει δική του ο Δίας μεταμορφώθηκε σε κύκνο ενώ εκείνη είχε πάρει τη μορφή χήνας. Μετά την ένωση τους η Νέμεσις γέννησε ένα αυγό το οποίο δόθηκε στη Λήδα η οποία εκκολάπτει μέσα από αυτό την Ωραία Ελένη και τους Διόσκουρους. Το ιερό προς τιμή της Νεμέσεως πρέπει να ιδρύθηκε στις αρχές του 6ου αι. π.Χ. Η ακμή του τοποθετείται στον 4ο και 5ο αι. π.Χ.

Η περιοχή του Ραμνούντα κατοικείται συνεχώς από τη νεολιθική περίοδο. Ο Ραμνούς αναφέρεται από τον γεωγράφο Σκύλακα ως σημαντικό οχυρό. Το ιερό του είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη. Ο αρχαϊκός ναός της Νεμέσεως καταστράφηκε από τους Πέρσες κατά την εισβολή του 480/479 π.Χ. όπως και τόσα άλλα κτίσματα της Αττικής. Το άγαλμα της θεότητας το είχε φιλοτεχνήσει ο Φειδίας. Το μάρμαρο είχαν φέρει οι Πέρσες και το προόριζαν για να φτιάξουν τρόπαιο ύστερα από την κατάληψη της Αθήνας. Βέβαια οι Πέρσες δεν κατέλαβαν ποτέ την Αθήνα. Το ιερό της Νέμεσης του Ραμνούντα είχε υποκινήσει τον αθηναϊκό στρατό να πολεμήσει στον Μαραθώνα. Το φρούριο του Ραμνούντα, όπως και αυτό του Σουνίου στη νότια άκτη της Αττικής, πιστεύεται πως κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου για τον έγεγχο των πλοίων που μετέφεραν σιτηρά προς την Αθήνα.

Το 322 π.Χ. ο ναύαρχος του Μακεδονικού στρατού Κλείτος αποβίβασε στρατό στο Ραμνούντα. Από εκεί τον εκδίωξε ο Φωκίων που κατέλαβε το φρούριο. Το 296 π.Χ. το φρούριο το κατέλαβε ο Δημήτριος ο Πολιορκητής. Στους ελληνιστικούς χρόνους αρχίζει η παρακμή. Ο Πλίνιος αναφέρει ότι επισκέφτηκε το Δήμο του Ραμνούντα στα μέσα του 1ου αι. μ.Χ. Για το ναό του Ραμνούντα ενδιαφέρθηκε και ο Ηρώδης ο Αττικός που ίσως χρηματοδότησε την επισκευή του. Ο τόπος εγκαταλείπεται σταδιακά, αλλά μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ. οι ναοί της Νέμεσης εξακολουθούν να διατηρούνται. Στα τέλη του 4ου αι. μ.Χ. τοποθετείται η καταστροφή του αγάλματος της θεάς από τους χριστιανούς.

Οι πρώτες ανασκαφές στο Ραμνούντα έγιναν από τους Dilettanti το 1813 και από τον Δημ. Φίλιο το 1880. Στο διάστημα ανάμεσα στο 1890 και το 1892 διενεργήθηκαν ανασκαφές στο χώρο από τον Β. Στάη κατά τη διάρκεια των οποίων ήρθαν στο φως το ιερό, το φρούριο και πολλοί ταφικοί περίβολοι. Το 1958 πραγματοποιήθηκε μια σύντομη έρευνα από τον Ε.. Μαστροκώστα. Από το 1975 ως σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντα ανασκάπτεται και μελετάται συστηματικά με χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Εταιρείας υπό τη διεύθυνση του Β. Πετράκου.
πηγή : Υπουργείο Πολιτισμού

Το παραπάνω αποσπάσμα επιγραμματικά αναφέρει κάποιες πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο της Ραμνούντος.Έντεχνα ξεχασμένη η σημάσία του ελάχιστοι γνωρίζουν πως λίγα χιλιόμετρα μακρία απο τον χώρο που θέλουν να εγκατασταθεί ο ΧΥΤΑ υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται απο τον 6ο αιώνα π.Χ. Εκτός όλων των άλλων που διακυβεύονται,με την εγκατάσταση ΧΥΤΑ κινδυνεύει και η πολιτιστική μας κληρονομιά

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Η πρώτη δικαίωση

Με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι οι συλληφθέντες των επεισοδίων που ξέσπασαν στις 07/07/09 μεταξύ ΜΑΤ και πολιτών αναφορικά με τις εργασίες για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού, με μόνο περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Πρόκειται για τους Γιάννη Σαφρά - κοινοτικό σύμβουλο Γραμματικού και τη σύζυγο του Βούλα, τον Γιάννη Φράγκο - κάτοικο Γραμματικού και τον Δημήτρη Μυλωνά - κάτοικο Βαρνάβα.

[...]
πηγή :tvxs.gr

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Yπαρχει ΚΤΕΛ που αναχωρεί απο την οδο Μαυροματταίων(Πεδιον του Άρεως)
τα δρομολόγια ειναι :
05: 30
07 :00
09 :00
11 :00
13 :00
15 :00
17 :00
18 :00
20 :00

Η αναχώρηση σας προς Αθήνα γίνεται με ΚΤΕΛ απο την πλατεία του Γραμματικού
Δρομολόγια:
05 :45
06 :50
08 :45
11 ;00
12 ;45
15 :00
16 :45
18 :45
20 :00
22 :00


Τα δρομολόγια που είναι σημειωμένα με γαλάζιο χρώμα περνάνε από Παραλία Μαραθώνα
Link: http://www.ktelattikis.gr/routes.php

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ

ANOIXTO KAΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
Καλούμε όλους τους κατοίκους των γύρω περιοχών καθώς και κάθε σκεπτόμενο πολίτη του στην ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 13 Ιουλίου 8μμ στην κεντρική πλατεία του Γραμματικού
Ζητάμε την στήριξη σας στον αγώνα μας ενάντια στην εγκατάσταση ακόμα μιας "οικολογικής βόμβας" στο λεκανοπέδιο Αττικής.
Εν έτει 2009 παλεύουμε για το μέλλον της περιοχής μας,για την υγεία εμάς και τον κατοίκων της Αθήνας,για την σωτηρία των υδάτων του Ευβοικού.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ